Orientering i Kungsbacka

Är du intresserad av att börja med / pröva på orientering i Kungsbacka?

Orientering är den största verksamheten inom Fjärås AIK. Under stora delar av året bedriver vi träningsverksamhet flera gånger per vecka och vi har många medlemmar som tävlar aktivt. Vi arrangerar även en rad orienteringstävlingar och arrangemang.

Börja orientera

Passar något av följande in på dig?

  • Är du mellan 5 och 95 år?
  • Gillar du att använda hjärnan?
  • Gillar du att röra på dig och/eller att utmana dig själv?
  • Gillar du skogen och/eller att få se nya platser?

I så fall kan orientering vara något för dig. Orientering är en idrott för alla eftersom man själv bestämmer hur man vill träna och i vilka klasser man eventuellt vill tävla – det finns en nivå för alla.

Sporten har blivit populär de senaste åren, speciellt tack vare stora svenska framgångar i internationella tävlingar – i kombination med att modern teknik har gjort orientering till en rafflande TV-sport.

Grunden i orientering är att ta sig genom en bana av kontroller på snabbaste möjliga sätt, men det är ofta inte den som springer snabbast som vinner utan den som orienterar bäst – dvs navigerar på smartaste sättet genom skogen. Det finns olika grenar inom orientering som alla har sin unika karaktär, t.ex. sprint, medeldistans, långdistans, stafett, precisionsorientering, mountainbikeorientering, osv.

Om man inte vill så behöver man inte tävla med någon annan är sig själv och vill man inte springa så behöver man inte det.

För dig som är barn eller ungdom så kan man i princip börja med orientering när som helst – det finns ingen speciell ålder där man måste starta. Som ny i Fjärås AIK tar vi väl hand om dig och ser till att du snabbt kommer in i gemenskapen. Du är välkommen oavsett om du inte är så van att jogga eller orkar springa långt och snabbt. Om du redan utövar en annan idrott kan orientering vara ett roligt komplement som samtidigt kan bidra till att öka din prestationsförmåga i din huvudidrott.

För dig som är vuxen är orientering den perfekta vuxensporten. Man kan i princip starta var man än befinner sig i livet och eftersom det är en individuell idrott så deltar man när man själv har tid. I Fjärås AIK finns det många föräldrar som själv börjar med orientering i samband med att deras barn vill börja orientera.

Tveka inte att kontakta oss om du vill veta med om hur vi kan hjälpa dig att komma igång med orientering!

Träna orientering med oss

Under vår- och höstsäsong tränar vi som regel orientering flera gånger i veckan på olika platser runt om i Kungsbacka (Särö, Anneberg, Älvsåker, Fjärås, Åsa, Frillesås, Gällinge, osv) . På våra torsdagsträningar ligger extra fokus på barn, ungdomar och nybörjare.

Hör av dig till oss så hjälper vi dig igång. För nybörjare finns det utrustning att låna från klubben, så allt du behöver är ett par oömma gympaskor och oömma träningskläder. Vid orientering i skog använder man alltid heltäckande byxor.